Digital overbelastning? Løser du med psykologi eller teknologi?

I sommer er det skrevet mye om digital detox og hvorfor man skal koble helt ut når man er på ferie. Jeg ikke overbevist om at dette er det eneste rette....

Du trenger ikke å ha dårlig samvittighet for å behandle e-post i ferien!

Likevel må vi erkjenne at mange synes det er vanskelig å konsentrere seg lenge av gangen og veldig fort får trang til å sjekke e-posten, Facebook, Twitter og ja det er bare å fortsette listen. Vi vil jo ikke gå glipp av noe ;-) Og dette er et helårsproblem og ikke et ferieproblem. HBR hadde nettopp en bra artikkel om dette der de spurte en psykolog og en teknolog om hvordan de mente man skulle få kontroll på dette. Jeg synes begge hadde gode svar og at både og er bedre enn enten eller.

Den teknologiske løsningen er å i alle fall slå av alle varsler på PC og telefon som får deg til å hoppe ut av en viktig oppgave du arbeider med for å sjekke hva det var som kom av e-post eller meldinger nå. I tillegg ta teknologien til hjelp, spesielt for å sortere e-post slik at du prioriterer hvilke som er viktige å behandle. Da får du følelsen av kontroll og mindre behov for å sjekke hele tiden hva som er kommet inn i Innboksen.

Hvordan i all verden kan du jobbe effektivt når du blir avbrutt av ny E-post hele tiden?

Tilbake fra ferie med hundrevis av E-post i Outlook? Fortvil ikke, du kan få hjelp!

På det mentale plan anbefaler psykologen å sette på en timer. Start med 15 minutter og se om du kan unngå å sjekke e-post og mobil før tiden er gått. Forsøk  å finne en oppgave du kan arbeide konsentrert med i denne tiden. Når du behersker dette kan du øke til 20 minutter, så til 25 osv. Klarer du å komme helt til 90 minutter er du svært god. Da kan du få  til i alle fall tre gode arbeidsøkter med høy konsentrasjon  i løpet av dagen. Selvfølgelig kan det hende du blir avbrutt av andre i løpet av en arbeidsøkt, men bare det å ikke avbryte seg selv er et stort fremskritt.

Finner du dette nyttig vil du kanskje like http://pomodorotechnique.com